Waar wordt barnsteen vooral gevonden?

barnsteen naaldbomen
Barnsteen is versteende hars van naaldbomen.

Barnsteen is niet meer dan het hars van naaldbomen. Toch worden de stenen al honderden jaren als waardevolle edelstenen gezien die veel gebruikt worden in sieraden. Een barnsteen alleen een klomp hars noemen is dan ook iets te simpel gezegd. Om uiteindelijk een barnsteen te worden moet het hars van de naaldbomen namelijk wel onder speciale condities bewaard zijn gebleven over duizenden jaren.

Deze condities zijn het beste in het zuidelijke gedeelte van de Oostzee. Barnsteen wordt dan ook vooral gevonden aan de kust van Polen, Litouwen en de Russische enclave Kaliningrad. Omdat de barnstenen ook door de zee zich verspreid hebben naar andere landen is het ook mogelijk om barnsteen in Nederland te vinden op voornamelijk de Waddeneilanden en de Noordelijke kustlijn. De meeste barnsteen wordt echter in de Oostblok landen gevonden.

Toepassingen van barnsteen

Al sinds de steentijd wordt barnsteen gebruikt voor sieraden, amuletten en kralen en hangers. Door het mooie uiterlijk van de stenen wanneer deze gepolijst worden zal iedereen de bijzondere schoonheid van barnsteen kunnen zien. Geen enkele barnsteen is namelijk hetzelfde en heeft altijd een uniek uiterlijk. Vooral de Russische tsaren hebben een grote collectie mooie barnsteen sieraden weten te verzamelen. Die ook nu nog altijd in Rusland te bewonderen zijn. Er worden echter ook nog altijd nieuwe sieraden van barnsteen gemaakt die ook in Nederland op verschillende plekken te koop zijn. Het is een bijzondere steen die volledig natuurlijk ontstaan is en er geweldig uitziet. Het vormt een mooie afwisseling van de gewoonlijke edelstenen die meestal in sieraden verwerkt worden.